“De mooiste dag van hun leven”Keep-calm

Een boeiende workshop die u als lid van onze vereniging kunt bijwonen!

De workshop wordt gehouden op zaterdag 8 oktober 2016 in De Groeve.

Linde Löbert zal de workshop verzorgen. Linde is trainer en coach.

Zij werkt mensgericht en doeltreffend en zal ons instrumenten aanreiken ter verrijking en verbreding van onze functie van trouwambtenaar. De workshop is in groepsverband met veel individuele aandacht.

Onderwerpen die behandeld en verdiept worden zijn o.a.:

 • Presentatie:
  Wat zijn mijn sterke kanten, waar kan ik mijn voordeel uit halen, wat kan ik verder ontwikkelen
 • Spreken:
  Aandacht voor verschillende wijzen van toespraak houden
 • Inspiratie voor:
  Voorgesprekken, thema vinden, vormgeving en uitvoering van een ceremonie
 • Collegiale uitwisseling:
  Eigen expertise inbrengen en uitwisselen, begeleid door de trainer

Locatie:
De workshop wordt gehouden in het dorpshuis “Klein Kruierij”, Kruierij 2, 9473 ZZ in de Groeve (bij Zuidlaren). De workshop is van 9.30 tot 17.00 uur inclusief een lunch.

De kosten zijn voor leden € 15,-. De alleen lezende leden (die € 12,50 aan contributie betalen) betalen € 20,-. Uw inschrijving is bevestigd wanneer u heeft betaald. U kunt het bedrag overmaken naar NL44INGB0003102452 t.n.v. Ver. Ambtenaren Burgerlijke Stand Drenthe o.v.v. workshop 8 oktober 2016.

U kunt zich opgeven door:

 • Een e mail te sturen naar absdrenthe@gmail.com of
 • Te bellen naar de secretaris Ina Poppen (0599) 850172, mobiel (06) 54315447 of
 • Te schrijven naar de secretaris, Trechterbeker 1, 9531 PB Borger.

De opgave graag uiterlijk 1 september doorgeven!

 

 


 

De jaarvergadering en in het bijzonder de workshop door Patrick van Hees was bijzonder geslaagd.

Hieronder reacties van enkele bezoekers:
Patrick van Hees, gespecialiseerd in geluk, maakte mij in ieder geval een stukje gelukkiger bij de Geluksworkshop in Hoogeveen op 25 maart.

Een bevlogen verteller, een inspirerende man, die alles over Geluk wist te vertellen. Geluk is DOM, zei hij. Wat betekent DOM?

Lees hier meer….


 

Jaarvergadering 26 maart 2015

Lezing/workshop

26 maart 2015 komt Patrick van Hees een lezing/workshop geven!

Patrick-van-Hees-lezing-workshop

Patrick van Hees (1969) groeide op in een volksbuurt in Zaandam. Hij studeerde Commerciële Economie en Algemene Sociale Wetenschappen, specialisatie Massacommunicatie & Public Relations. Tijdens zijn studie werkte hij ‘s nachts als taxichauffeur. Na zijn studie werkte hij in diverse marketing- en verkoopfuncties bij verzekeraars. In 2002 werd hij mede-eigenaar van een adviesbureau, dat hij in 2009 verkocht aan een beursgenoteerde onderneming.
“IeGeluksprofessordereen jaagt op geld. Hoe komt het dat iets wat iedereen najaagt niet gelukkig maakt?” De volksbuurt, zijn baan als taxichauffeur, zijn successen als directeur middenin de financiële sector in de jaren die de opmaat naar de kredietcrisis vormden en het inzien van de relativiteit van succes en aanzien inspireerden Patrick tot het schrijven van zijn eerste boek. Hij deed vijf jaar onderzoek en reisde onder meer twaalf keer naar Cambridge, dat uitgroeide tot zijn inspiratiebron. De combinatie van levenservaring en wetenschappelijke inzichten leidden tot zijn ‘geluksrecept’ The Road to Happiness, dat hij ontvouwt in zijn spannende debuutroman ‘De Geluksprofessor’.
Van Hees is getrouwd, woont in Zaandam en heeft drie kinderen.

Reacties op het boek:

 • De debutant maakt zijn aanbevelingen op de cover van het boek waar door de lezer soms keihard te confronteren met de vraag wat essentie van geluk nu werkelijk is. Het verhaal zelf zet tot nadenken over de bron van geluk in jouw eigen leven en laat het hoofdpersonage Cuno Groen hierbij het sociale experiment zijn. Beschouw deze roman als het startschot voor de zoektocht van geluk in jouw eigen leven. Want ieder persoon heeft toegang tot de ingrediënten om een gelukkig mens te worden
 • De geluksprofessor leest vlot en heeft een prettige schrijfstijl. Het boek bevat veel mooie quoten en dialogen. Het heeft mij ook op een prettige manier aan het nadenken gezet over het geluk in mijn eigen leven en wat ik daar zelf aan kan doen.
  Al met al is het een roman met een diepere boodschap. En wie wil dit nu niet, het ultieme geluk ervaren!
  Een echte aanrader!

Enkele quotes over geluk uit het boek:

Geluk is een marathon, geen sprint;

Geluk is de mate waarin iemand voldoening schept in zijn leven als geheel;

Het voor de hand liggende, wordt meestal het grondigst vergeten en het minst gedaan.

Opgave graag voor 15 maart 2015 !

De eerste 20 aanmeldingen ontvangen gratis het boek “De Geluksprofessor” van Patrick van Hees.

Dit geldt alleen voor leden van de vereniging, bestuursleden zijn uitgesloten. De eerste 20 gelukkigen worden bekendgemaakt tijdens de vergadering.

Opgeven kan:
Per mail naar: babs.absdrenthe@gmail.com
Telefonisch:(0516)44 10 28, graag na 17.00 uur
Schriftelijk: Ceresstraat 4, 8423 SC Makkinga

Adresgegevens gemeentehuis Hoogeveen
Raadhuisplein 24, 7901 BW Hoogeveen

Gemeentehuis-Hoogeveen

 

 

De bijeenkomst is in de Burgerzaal van het Raadhuis (links op de foto)

Vanaf NS station Hoogeveen:

Volg vanaf het stationsplein de Stationsstraat richting het centrum, sla bij de rotonde rechtsaf. U bevindt zich nu op de van Limburg Stirumstraat. Blijf deze weg volgen totdat u de stoplichten nadert. Sla vlak voor de stoplichten linksaf de Prins Bernhardstraat in. Na 150 meter bevindt het Raadhuis zich aan uw rechterhand. (Lopend kost het u ongeveer 15 minuten, per fiets duurt het circa 5 minuten.)

Parkeren. In de omgeving van het raadhuis is betaald parkeren mogelijk. Bijvoorbeeld op het Nicolaas Beetsplein. Op 5 minuten lopen kan gratis geparkeerd worden op het Mauritsplein.

Vereniging Ambtenaren Burgerlijke Stand Drenthe, secretariaat mevr. W.T.M. Hoogsteder, Ceresstraat 4, 8423 SC Makkinga, t. 0516-441028, e. babs.absdrenthe@gmail.com 


 

Verslag van de workshop “schrijven is een kunst”

Op 6 november was het zover: de workshop van onze vereniging. In de voormalige raadzaal van wat eens het gemeentehuis van Smilde was, was een tweetal inleiders van Segment aanwezig (Caroline Strijker en Raimond Roumimper) om de belangstellende trouwambtenaren in te wijden in de geheimen van het schrijven van een goede toespraak.
Omdat er te veel mensen hadden ingeschreven workshop1voor één dagdeel werd gekozen voor een tweetal gelijkluidende dagdelen met daar tussenin een prima lunch.

Omdat iedere trouwambtenaar op zijn en haar eigen wijze altijd probeert een unieke, persoonlijke toespraak te houden is het zaak te weten wat daarbij zoal te pas komt. Doe ik het goed of juist niet? Waar valt nog iets aan te sleutelen en ligt mijn focus wel voldoende op de zo gewenste creativiteit?

Daarom is het ook van belang dat tijdens het voorgesprek voldoende aandachtspunten naar voren komen die de trouwambtenaar kan meenemen in zijn/haar voorbereiding op de eigenlijke huwelijksvoltrekking.
Maar ook wanneer die aandachtspunten maar moeilijk van het a.s. bruidspaar zijn los te peuteren, wordt er toch van jou verwacht dat je met iets zinvols naar voren komt. En hoe doe je dat dan in zo’n geval?

Dat alles kwam ter sprake tijdens deze boeiende workshop waarbij vooral tijdens workshop2het eerste onderdeel werd geoefend op creatief denken, toepassen van mindmappen, het gebruik van thema’s en het combineren van ernst en humor.
Tijdens het tweede onderdeel lag het gebruik van symbolen meer centraal. Symbolen die kunnen aangeven wat eigenlijk niet in woorden te zeggen valt maar toch van belang kunnen zijn. Welk symbool past het best bij het bruidspaar? Een vraag om over na te denken.

Van belang is te weten dat het houden van een huwelijkstoespraak geen college is, maar ook geen lezing, preek of verkooppraatje. Je doet het voor juist DIT stel, dat altijd origineel en uniek is.
Denk er vooral ook aan dat je enige structuur in zo’n toespraak aanbrengt en dat wanneer je eindigt met een gedicht, dit wel een passend gedicht moet zijn en toegesneden op het betreffende stel! De praktijk leert nogal eens dat vooral dit laatste niet altijd het geval is.
Al deze wijze aanbevelingen maakten dat wij kunnen spreken van een zinvolle workshop die voor zowel beginnende trouwambtenaren als voor de meer “gerijpten” de moeite waard was om mee te beleven.

Nijeveen, november 2013.

Hans de Vries, buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand gemeente Meppel

workshop3


2013 een jubileumjaar: de Vereniging heeft haar 20-jarig bestaan gevierd met een symposium en jaarvergadering op 21 maart jl.

Op 8 juli 2013 bestaat de Vereniging Ambtenaren Burgerlijke Stand 20 jaar en dat hebben we gevierd op 21 maart jl. met een symposium met de titel: ‘ Het ambt van trouwambtenaar anno 2013: eervol maar ook volwaardig?’

Tijdens het symposium heeft het ambt van trouwambtenaar in het middelpunt gestaan. Hoe kan het ook anders. Vorig jaar bracht de Vereniging ABS een rapport uit waarvoor trouwambtenaren werden geïnterviewd over het ambt van trouwambtenaar . Dit jaar zullen ook de hoofden burgerzaken van gemeenten over dit onderwerp aan het woord kunnen komen. Daarvoor werd hen een aantal vragen en stellingen voorgelegd. De resultaten van deze enquête waarin natuurlijk ook de (rechts)positie van de trouwambtenaar aan de orde is gekomen, zijn tijdens het symposium gepresenteerd.

Met de presentatie van deze en vorige onderzoeksresultaten op het symposium willen we bereiken dat gemeenten ook daadwerkelijk actie gaan ondernemen om de rechtspositie en de functie van trouwambtenaar meer te waarderen en te beschermen!

Het rapport kan opgevraagd worden of digitaal toegestuurd worden. Neemt u daarvoor contact op met  de secretaris, Wil Hoogsteder, via het emailadres babs.absdrenthe@gmail.com.

 

jubileum

 

 

Copyright © 2017 Vereniging Ambtenaren Burgerlijke Stand Drenthe