“De Geluksprofessor” van Patrick van Hees, uitgegeven door uitgeverij Summerhill.

Graag wil ik jullie vertellen over een roman die ik begin dit jaar heb gelezen. Het boek heeft de titel “De Gelukprofessor” en is geschreven door Patrick van Hees.

De roman gaat over een 40-er waarvan het leven draait om carrière maken en veel geld verdienen. Nadat een promotie aan zijn neus voorbij gaat en zijn vriendin hem in de steek laat, beseft hij dat er iets moet veranderen. Hij reist af naar Cambridge, raakt onder de indruk van de plaats met zijn vele Nobelprijswinnaars en besluit hier het roer drastisch om te gooien.

In de eerste plaats is het een spannend verhaal maar daarnaast wordt de road to happiness beschreven. Uit onderzoek blijkt dat 50% van ons geluksgevoel aangeboren is en dat geld en materieel bezit minder belangrijk zijn dan veel mensen denken.

De schrijver stelt dat er 3 dingen zijn die erg van invloed zijn op je geluksgevoel. Dat zijn:

  1. Doelen:
    Je hebt doelen nodig, op korte termijn en lange termijn waarnaar je toe kunt leven.
  2. Mensen/verbindingen:
    Probeer altijd verbinding te maken met mensen.
  3. Oplaadpunten:
    Dat kan zijn een goed gesprek, sport, een wandeling, naar het theater.

Nadat ik het boek uit had, heb ik gemerkt dat ik er nog steeds erg mee bezig was. Het nestelt zich in je onderbewustzijn, zo is mijn ervaring. Het dwingt je na te denken over wat voor jou belangrijk is en waar je prioriteiten liggen. Het thema geluk is bij uitstek een onderwerp dat van toepassing is op aanstaande bruidsparen die door ons trouwambtenaren worden toegesproken. Het boek geeft prima handvatten om hier op een zinnige manier iets over te zeggen.

Tijdens een bijzonder boeiende lezing in Assen van deze schrijver heb ik kennis gemaakt met Patrick. In de lezing vertelde hij over de totstandkoming van het boek en de drijfveren om dit boek te schrijven. Hij is er 5 jaar mee bezig geweest en heeft veel gelezen over het onderwerp geluk. Dat heeft geresulteerd in dit boek.

Nadat ik Patrick vertelde dat ik trouwambtenaar was, bleek hij bijzonder geïnteresseerd. Hij vertelde dat hem ook eens gevraagd was of hij twee mensen wilde trouwen. Mijn verhaal inspireerde hem om weer werk te maken van zijn trouwambtenaarambities. Toen ik vertelde dat het boek mij handvatten bood om in mijn toespraken te gebruiken vond hij dit erg leuk om te horen. Tijdens een ontmoeting in Utrecht hebben we verder gesproken over hoe de geluksboodschap te verpakken in de toespraak.

Hierbij dank ik Patrick voor zijn tijd en input en ik hoop dat het hem lukt om Babs te worden.

door Liesbeth Klomp, trouwambtenaar in gemeente Midden-Drenthe

Copyright © 2017 Vereniging Ambtenaren Burgerlijke Stand Drenthe