De trouwambtenaar kan zijn speech beëindigen met de woorden:

“Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden:

Verklaart u xx aan te nemen tot uw wettige echtgenote en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?

Wat is daarop uw antwoord?”

“Ja”

Verklaart u ………  aan te nemen tot u wettige echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?

Wat is daarop uw antwoord?”

“Ja”

 

De verklaring van de trouwambtenaar:

” Als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente xx verklaar ik, dat xx  en xx vanaf dit moment  door de echt aan elkaar zijn verbonden.

 

De ringen

Het ringen wisselen gebeurt meestal nadat de verklaring van de ambtenaar is uitgesproken dat zij vanaf nu door de echt aan elkander zijn verbonden. Dit kan soms met enig ceremonieel. Zo kan – onder leiding van de ambtenaar – de zin worden uitgesproken:

“Ik geef je deze ring, als symbool en teken, van mijn liefde en trouw, voor jou”.

Ook kunnen kinderen de ringen aandragen.

 

Op verzoek kan de ambtenaar iets zeggen over de betekenis van de trouwring. Dit is in het gesprek met het bruidspaar overlegd.

 

Niet ieder bruidspaar wil ringen wisselen. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • het bruidspaar trouwt ook nog kerkelijk en zal daarbij de ringen wisselen
  • het bruidspaar heeft (of zal) een tatoeage laten zetten
  • het bruidspaar draagt de ringen al en stelt op deze handeling geen prijs.

 

 

 

 

 

Copyright © 2017 Vereniging Ambtenaren Burgerlijke Stand Drenthe